(6, ‚Jak interpretować wyniki podstawowych badań medycznych – CIŚNIENIE TĘTNICZE, INSULINA’, ‚

CIŚNIENIE  TĘTNICZE

\r\n

\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n

\r\n

CIŚNIENIE  TĘTNICZE

\r\n

\r\n

 Norma –  125/85 mmHg, maksymalnie – 140/90 mmHg

\r\n

\r\n

 Wartość\r\n ciśnienia 140/90 mm Hg (milimetrów słupa rtęci) jest uważana – \r\nniezależnie od wieku – za normalną, choć wartość ta zalicza się już \r\ndo  średnich zagrożeń.

\r\n

Pierwsza\r\n z tych liczb oznacza ciśnienie skurczowe, druga zaś – ciśnienie \r\nrozkurczowe. Podwyższenie każdej z tych liczb o 5 mm Hg jest już \r\nnadciśnieniem wymagającym jeśli nie leczenia, to przynajmniej \r\nwyjaśnienia przyczyny.Nadciśnienie\r\n tętnicze zwiększa znacznie ryzyko wystąpienia zawału serca lub zatoru. \r\nJest też podstawowym czynnikiem odpowiedzialnym za występowanie chorób \r\nukładu krążenia.

\r\n

 

\r\n

HORMON DHEA

\r\n

Hormon\r\n DHEA – to tzw. hormon młodości. Niskie stężenie DHEA zwiększa ryzyko \r\nśmierci z powodu chorób serca aż 3-krotnie. Kiedy ktoś obserwuje u \r\nsiebie depresję i nagłe obniżenie energii życiowej, powinien sprawdzić \r\npoziom DHEA, jak również testosteronu.

\r\n

 

\r\n

INSULINA

\r\n

Jest\r\n to hormon wydzielany przez komórki tzw. wysp Langerhansa w trzustce. \r\nWpływa na przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek. Obniża poziom \r\nglukozy we krwi poprzez:

\r\n

    \r\n

  • nasilenie spalania tego związku w tkankach obwodowych,
  • \r\n

  • pobudzanie syntezy glikogenu (z glukozy) w wątrobie i mięśniach,
  • \r\n

  • zwiększenie syntezy tłuszczów z węglowodanów; dzięki insulinie węglowodany zostają wykorzystane jako główne źródło energii.
  • \r\n

\r\n

\r\n Niedobór insuliny występuje w cukrzycy. Energia jest wówczas pobierana w\r\n większym stopniu ze spalania tłuszczów. Narusza to równowagę między \r\nszybkością nagromadzania się aktywnego octanu, będącego pośrednim \r\nproduktem rozkładu kwasów tłuszczowych, a szybkością jego spalania w \r\ntzw. cyklu Krebsa. Nadmiar octanu zostanie wówczas zużyty do syntezy \r\nciał ketonowych i cholesterolu. Tym właśnie charakteryzuje się \r\npodstawowy defekt metaboliczny cukrzycy.

\r\n

 Ponad\r\n 25% populacji ludzkiej na świecie cierpi na zaburzenia gospodarki \r\nwęglowodanowej (choć ludzie ci nie chorują na cukrzycę). Jest to jeden z\r\n największych czynników ryzyka choroby wieńcowej.

\r\n

Tzw.\r\n hiperinsulinemia często objawia się otyłością brzuszną, nadciśnieniem i\r\n zmniejszoną energią. Zagrożenie to występuje wielokrotnie częściej niż \r\ncukrzyca.

\r\n

Doktor Jan Kubicki, amerykański lekarz, autor książki „Jak uniknąć zawału” stwierdza, że paradoksalnie  \r\n tym właśnie ludziom doraźne korzyści może przynieść dieta optymalna dr \r\nKwaśniewskiego, znana w Ameryce jako dieta Atkinsa: „Jedząc\r\n tłusto, przyjmując białka zwierzęce i zwierzęce tłuszcze nasycone, \r\ntracą na wadze i odczuwają zwiększenie energii życiowej. Taka sytuacja \r\nmoże trwać kilka miesięcy, rok czy dwa. Mogą poprawić się zależności \r\nmiędzy dobrym i złym cholesterolem. Jednak\r\n w dłuższej perspektywie – stosowanie tej diety prowadzi do bardzo \r\nznacznego wzrostu zapadalności na nowotwory i powoduje wzrost liczby \r\nzawałów”.

\r\n

Ustalenie\r\n dawki insuliny dla cukrzyka powinno być poprzedzone ustaleniem tzw. \r\nprofilu dobowego. Oznacza to badanie poziomu glukozy we krwi 5 – 6 razy \r\nna dobę w ściśle określonych strategicznych momentach dobowych (przed \r\nposiłkiem, po posiłku itd.).

\r\n

 

\r\n

POZIOM ANTYOKSYDANTÓW WE KRWI

\r\n

Norma:              1,3 – 1,77 mmol/l

\r\n

POZIOM ALDEHYDU DIMALONYLOWEGO (MDA)

\r\n

MDA jest parametrem służącym do określania poziomu stresu oksydacyjnego w komórce.

\r\n

Norma MDA we krwi:               6,5 – 11,5 µmol/l.

\r\n

Obniżony poziom wskazuje na brak rezerw kwasów tłuszczowych Omega 3 w organizmie

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

\r\n

Artykuły autora są fragmentami jego książek z cyklu „BARWY TWOJEGO ZDROWIA”:

\r\n

    \r\n

  1. „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu” Cz.1. i Cz.2. (wydane)
  2. \r\n

  3. „Sekrety wody” (wydana)
  4. \r\n

  5. „Tajemnice suplementacji odżywiania” (w przygotowaniu do wydania).
  6. \r\n

\r\n

Więcej na temat książek – na stronie autora.

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n

 

\r\n’, ‚2013-05-10’, ‚w’),